A happy dog full of dog shampoo foam enjoying a dog bath. Close up of the upper body and face.

Πως να κάνω μπάνιο τον σκύλο μου στο σπίτι

Ή αλλιώς: Πώς να κάνετε το σκύλο σας να σας κρατάει μούτρα!

Γράφουν ο Milo και ο (ανθρώπινος!) μπαμπάς του.

Μαύρο ημίαιμο Λαμπραντόρ καθισμένο μπροστά από ένα λάπτοπ.

"Ναι, είναι αλήθεια. Δεν είναι δύσκολο, μπορείτε να το καταφέρετε! Είναι επίσης αλήθεια ότι για τους περισσότερους από εμάς δεν είναι η αγαπημένη μας στιγμή μαζί σας. Βλέπετε, το μπάνιο, τουλάχιστον με τον τρόπο που το κάνετε εσείς οι άνθρωποι, δεν είναι μέρος της ρουτίνας υγιεινής μας, επομένως πρέπει να μας εξοικειώσετε με όλο αυτό. Πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι υπέροχα μετά, αλλά η διαδικασία; Κοιτάξτε, έχω ακούσει φήμες ότι κάποιοι από το είδος μας το απολαμβάνουν, αλλά δεν είναι στον άμεσο κοινωνικό μου κύκλο. Τέλος πάντων, εγώ τώρα πια το ανέχομαι, ακόμη και το απολαμβάνω μερικές φορές, έχω δώσει στον μπαμπά μου βιβλίο ολόκληρο από ιστορίες να σας πει για τις περιπέτειές του στο μπάνιο μαζί μου. Σας έχω λοιπόν ένα οδηγό που έφτιαξα εγώ με τον hooman μου!". Μάιλο, το ενεργητικό ημίαιμο Λαμπραντόρ.

 

Γεια σας, συνάδελφοι σκυλογονείς και λάτρεις των κατοικιδίων! Σήμερα, βουτάμε στον αφρώδη κόσμο του grooming σκύλων και σας δίνουμε μια σύντομη περιγραφή για το πώς να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας στο σπίτι. Μην ανησυχείτε. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Είναι απλώς μια πιθανώς περιπετειώδης και σίγουρα υγρή διασκέδαση! Ας πάρουμε τα σαμπουάν του σκύλου μας αγκαλιά λοιπόν και πάμε. Στο μπάνιο αδέλφια μου, στο μπάνιο!  

 

Η προετοιμασία για το μπάνιο του σκύλου – Σκηνικά- Κοστούμια και έτοιμοι για χειροκρότημα

Πριν προχωρήσουμε στην διαδικασία, είναι σημαντικό να μιλήσουμε για την εκπαίδευση. Το να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας να αισθάνεται άνετα με τη διαδικασία του μπάνιου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και την ελαχιστοποίηση της «φασαρίας» ενός μπάνιου. Είναι σημαντικό το grooming να είναι μέρος του προγράμματος εκπαίδευσης του κατοικίδιου σας. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Πριν ξεκινήσετε το μπάνιο, συγκεντρώστε όλα όσα χρειάζεστε για να έχετε μία ομαλή και ευχάριστη εμπειρία.

Τι θα χρειαστείτε:

 

  • Πετσέτες εν αφθονία: Έχετε έτοιμες μια στοίβα από μαλακές, απορροφητικές πετσέτες. Πιστέψτε μας. θα τις χρειαστείτε στο στέγνωμα του σκυλάκου σας!

 

  • Βούρτσα για σκύλους: Μια συνεδρία βουρτσίσματος πριν από το μπάνιο θα βοηθήσει να χαλαρώσουν τυχόν κόμποι και να ξεμπερδέψει το τρίχωμα, κάνοντας το μπάνιο πιο αποτελεσματικό και γρήγορο.

 

  • Λιχουδιές: Οι λιχουδιές είναι το μυστικό σας όπλο! Χρησιμοποιήστε τις για να ανταμείψετε τον σκύλο σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μπάνιο για να δημιουργήσετε θετικές συσχετίσεις με την ώρα του μπάνιου.

 

  • Αντιολισθητικό χαλάκι: Εάν το πάτωμα του μπάνιου σας γλιστράει όταν είναι βρεγμένο (και ας το παραδεχτούμε, συνήθως γλιστράει), τοποθετήστε ένα αντιολισθητικό χαλάκι για να προστατεύσετε τόσο εσάς όσο και το σκυλάκι σας.

 

  • Πιστολάκι μαλλιών: Θα το χρειαστείτε για να στεγνώσετε εντελώς το τρίχωμα αφού στεγνώσετε  με  πετσέτα.

 

  • Λαστιχένιο παπάκι (προαιρετικό): Γιατί να μην προσθέσετε μια επιπλέον πινελιά διασκέδασης στην όλη υπόθεση; Ένα λαστιχένιο παπάκι που σφυρίζει μπορεί να κάνει την ώρα του μπάνιου να μοιάζει με pool party!

 

Ας ξεκινήσουμε!

Επιλέξτε το σωστό σημείο: Πιθανότατα, το μπάνιο του σπιτιού σας θα είναι το αρχηγείο σας. Είναι ένας περιορισμένος χώρος, οπότε ο σκύλος σας δεν θα έχει την ευκαιρία να οργανώσει τη μεγάλη απόδραση! Η αυλή σας θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μόνο εάν μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του νερού ώστε να μην είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό.

Δοκιμάστε το νερό: Μην το πιείτε, εννοούμε ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού για να βεβαιωθείτε ότι είναι χλιαρό - ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο.

Πείστε το σκύλο σας να μπει: Μερικοί σκύλοι μπορεί να χρειαστούν λίγη πειθώ για να μπουν στη μπανιέρα. Δελεάστε τους με λιχουδιές και κάντε υπομονή. Με θετική ενίσχυση γίνονται θαύματα!

Βρέξτε: Βρέξτε προσεκτικά τον σκύλο σας από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Προσοχή στο πρόσωπο και τα αυτιά τους. Μερικοί σκύλοι δε δέχονται νερό στη μουσούδα τους. Είναι καλύτερα να αποφεύγετε να βρέχετε απευθείας το κεφάλι τους, ειδικά αν είστε πρωτάρης, γιατί δεν θέλετε να μπει νερό στα αυτιά τους. Δοκιμάστε να πλύνετε το πρόσωπό τους ξεχωριστά, κάνοντας αφρό στις παλάμες σας και ξεπλένοντας ρίχνοντας αργά νερό με τα χέρια σας. Σε κάθε περίπτωση κρατήστε τα αυτιά τους προς τα κάτω όταν βρέχετε το κεφάλι τους.

Λούστε, ξεπλύνετε, επαναλάβετε: Απλώστε το σαμπουάν λούστε το τρίχωμά τους. Μην το παρακάνετε με το σαμπουάν, θα καταλήξετε να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο ξέπλυμα. Κάντε τους ένα καλό μασάζ καθώς πλένετε όλο τους το σώμα—σαν μια θεραπεία σπα για σκύλους! Ξεπλύνετε καλά, μέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό, διασφαλίζοντας ότι δεν έχει μείνει υπόλειμμα σαμπουάν.

Στέγνωμα: Προετοιμαστείτε για το επικό τίναγμα! Μόλις τελειώσουν τα έργα ύδρευσης - αποχέτευσης, τυλίξτε τον σκύλο σας με μια πετσέτα και σκουπίστε καλά χωρίς να τρίβετε υπερβολικά το τρίχωμα και το δέρμα τους. Εάν έχετε μεγάλο σκύλο, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερες από 2 πετσέτες για να διώξετε όλη την υγρασία.

Στέγνωμα: Ήρθε η ώρα ίσως για το πιο δύσκολο αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι. Το στέγνωμα με πετσέτα δεν αρκεί. Ούτε το καλοκαίρι. Γιατί αν αφήσουμε το τρίχωμα του σκύλου νωπό. χαλάμε όλη την προσπάθειά μας για 2 πολύ σημαντικούς λόγους: Το κυριότερο είναι ότι η παγιδευμένη υγρασία στο τρίχωμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και κοκκινίλες (δερματίτιδα) αλλά και κακοσμία από την ανάπτυξη βακτηρίων. Δεύτερον, στα σκυλιά δεν αρέσει να μένουν βρεγμένα, οπότε αν τα αφήσετε με νωπό τρίχωμα, πιθανότατα θα πάνε και θα κυλιστούν πάνω σε ό,τι θα τους βοηθήσει να απαλλαγούν από την δυσάρεστη αίσθηση της υγρασίας στο σώμα τους. Μοκέτες, έπιπλα, το πάτωμα. Και αν έχουν πρόσβαση στην αυλή θα κάνουν το αδιανόητο. Θα κυλιστούν στο χώμα κοιτώντας σας επιδεικτικά!

Επομένως, είναι σημαντικό να στεγνώνετε το τρίχωμα με πιστολάκι χρησιμοποιώντας μέτρια θερμοκρασία και διατηρώντας το πιστολάκι σε ασφαλή απόσταση από το δέρμα τους.

Λιχουδιές μετά το μπάνιο: Γιορτάστε την επιτυχία με μερικές λιχουδιές μετά το μπάνιο. Η θετική ενίσχυση σφραγίζει τη επιτυχία και για τα μελλοντικά μπάνια!

 

Συχνές ερωτήσεις – Απαντώντας στα αλυχτίσματα της σύγχυσης σας σχετικά με το μπάνιο του σκύλου στο σπίτι

Ε: Πόσο συχνά πρέπει να κάνω μπάνιο τον σκύλο μου;

Α: Λοιπόν, αυτό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τον τύπο του τριχώματος του σκύλου σας. Συνήθως, μία φορά κάθε 4-8 εβδομάδες είναι μια χαρά. Το υπερβολικό μπάνιο μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια και να ξεράνει το δέρμα τους, οπότε μην το παρακάνετε! Για τύπους τριχώματος με μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης ή σε περιπτώσεις δερματικών προβλημάτων, μπορεί να είναι απαραίτητο ένα πιο συχνό πρόγραμμα μπάνιου, με τα κατάλληλα για την κάθε περίπτωση σετ προϊόντων, για τη διατήρηση της υγείας τριχώματος και δέρματος.

Ε: Τι γίνεται αν ο σκύλος μου μισεί το μπάνιο;

Α: Μην ανησυχείτε! Μερικοί σκύλοι μπορεί να μην είναι λάτρεις του νερού. Πάρτε το χαλαρά, χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση και δείτε το χρόνο του μπάνιου ως μια ευκαιρία αλληλεπίδρασςη με το κατοικίδιο για να δεθείτε περισσότερο. Εάν εξακολουθούν να μην το απολαμβάνουν και δείχνουν σημάδια υπερβολικού στρες, μην τους πιέσετε, γιατί θα προσθέσετε απλώς περισσότερο στην αρνητική συσχέτιση. Δοκιμάστε να ζητήσετε βοήθεια από έναν έμπειρο επαγγελματία κομμωτή σκύλων, έχοντας πρώτα συζητήσει μαζί του το θέμα και φροντίζοντας να λάβετε απαντήσεις σχετικά με την προσέγγισή τους. Εάν ο σκύλος σας δεν το απολαμβάνει αλλά το ανέχεται, συνεχίστε και διατηρείστε το πρόγραμμα καλλωπισμού. Και μείνετε πιστοί στη θετική ενίσχυση και τις λιχουδιές.

 

"Ορίστε λοιπόν, παιδιά! Ο ανθρώπινος μπαμπάς μου και εγώ μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το να λούζετε τον πιστό σας φίλο σας στο σπίτι είναι ένας φανταστικός τρόπος για να ενισχύσετε τον δεσμό σας διατηρώντας τον ταυτόχρονα καθαρό και φρέσκο. Θυμηθείτε, λίγη υπομονή και πολλές λιχουδιές θα σας πάνε μακριά. Σας παροτρύνουμε να δοκιμάσετε! Αξίζει τον κόπο και τα σκυλιά σας θα σας ευχαριστήσουν μετά".

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις ή χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, μη διστάσετε να μας γαυγίσετε! Επικοινωνήστε μαζί μας στο support@hugalia.com.

Καλά μπάνια! 🐾

Επιστροφή στο ιστολόγιο

1 σχόλιο

Νομίζω πως το πιο απαιτητικό μέρος της εκπαίδευσης που αναφέρετε είναι το να συνηθίσει ο σκύλος το πιστολάκι! :-)

Panos

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

  • 8 Hacks to make Dog Bath time easier, and reduce dog's fears of it!

    8 Hacks για άφοβο (για τον σκύλο!) και εύκολο Μ...

    Πως να κάνετε το μπάνιο του σκύλου ευκολότερο (για εσάς και τον σκύλο!), μειώνοντας τον σχετικό φόβο του. 'Η, πως μπορούμε να κάνουμε το πλύσιμο στο σπίτι, μια ευχάριστη ρουτίνα.

    8 Hacks για άφοβο (για τον σκύλο!) και εύκολο Μ...

    Πως να κάνετε το μπάνιο του σκύλου ευκολότερο (για εσάς και τον σκύλο!), μειώνοντας τον σχετικό φόβο του. 'Η, πως μπορούμε να κάνουμε το πλύσιμο στο σπίτι, μια ευχάριστη ρουτίνα.

  • Why Dog Shampoos matter?

    Γιατί η χρήση μόνο σαμπουάν σχεδιασμένων για σκ...

    Πώς να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του τριχώματος και του δέρματος του σκύλου, χρησιμοποιώντας μόνο καθαριστικά ειδικά σχεδιασμένα για κατοικίδια. Γράφει ο Νούντλ, το πνευματώδες Κανίς και μέλος...

    Γιατί η χρήση μόνο σαμπουάν σχεδιασμένων για σκ...

    Πώς να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του τριχώματος και του δέρματος του σκύλου, χρησιμοποιώντας μόνο καθαριστικά ειδικά σχεδιασμένα για κατοικίδια. Γράφει ο Νούντλ, το πνευματώδες Κανίς και μέλος...

  • Multiple dogs of different type standing next to each other, with a bright purple/pink background

    Τι τύπο τριχώματος έχει ο σκύλος μου;

    Βρείτε τον τύπο τριχώματος του σκύλου σας και πώς να το περιποιηθείτε και να το φροντίσετε. Όπως λέει η Στέλλα, το αυθάδικο Γιόρκι και μέλος της ομάδας Bloggers "Huggalistas": "Για εμάς τους...

    Τι τύπο τριχώματος έχει ο σκύλος μου;

    Βρείτε τον τύπο τριχώματος του σκύλου σας και πώς να το περιποιηθείτε και να το φροντίσετε. Όπως λέει η Στέλλα, το αυθάδικο Γιόρκι και μέλος της ομάδας Bloggers "Huggalistas": "Για εμάς τους...

  • Brown dog lying on a bed

    8 Λόγοι που κάνουν το τακτικό Grooming Σκύλου σ...

    Γράφει η Ρούμπι και η ανθρώπινη μαμά της: "Ο καλλωπισμός σκύλων δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Επενδύοντας λίγο χρόνο και με τα κατάλληλα εργαλεία και προϊόντα Περιποίησης Σκύλων για οικιακή...

    8 Λόγοι που κάνουν το τακτικό Grooming Σκύλου σ...

    Γράφει η Ρούμπι και η ανθρώπινη μαμά της: "Ο καλλωπισμός σκύλων δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Επενδύοντας λίγο χρόνο και με τα κατάλληλα εργαλεία και προϊόντα Περιποίησης Σκύλων για οικιακή...

1 από 4