Multiple dogs of different type standing next to each other, with a bright purple/pink background

Τι τύπο τριχώματος έχει ο σκύλος μου;

Ιδού η απορία!  Βρείτε το τύπο τους και πως να τον περιποιηθείτε.

Γράφτηκε από όλη την αγέλη των blogger «Huggalistas» και τους ανθρώπους τους.

Μακρύτριχο Γιορκσάιρ Τεριέ, ονομαζόμενη Στέλλα, που αποτελεί και μέλος της φανταστικής ομάδας Bloggers της Hugalia

"Για εμάς τους σκύλους είναι απλό. Είναι απλές τρίχες και λατρεύουμε τη σκυλομυρωδιά τους. Φαίνεται όμως –όπως φρόντισαν να μας ενημερώσουν οι χούμαν γονείς μας– ότι βγαίνουν σε διαφορετικούς τύπους. Και πάλι, δεν μας πολυνοιάζει, για εμάς σημαίνει απλώς ότι εσείς οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμόσετε ελαφρώς την επιλογή των βουρτσών και των προϊόντων περιποίησης ανάλογα με τον τύπο για να τις διατηρήσετε καθαρές και λαμπερές. Καιρός ήταν να έχουμε και εμείς την περιποίηση που μας αξίζει!" - Στέλλα, το αυθάδικο Γιορκσάιρ Τεριέ.

 

Γεια σας φίλοι σκυλογονείς! Πράγματι. Τα σκυλιά βγαίνουν σε όλες τις εκδοχές και όλους τους τύπους, και ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά είναι το τρίχωμα τους. Όπως και εμείς, έτσι και οι σκύλοι έχουν διάφορους τύπους τριχώματος που απαιτούν διαφορετικά είδη φροντίδας. Προσδιορίζοντας τον τύπο τριχώματος του σκύλου σας, μπορείτε να προσαρμόσετε τη ρουτίνα περιποίησης στις συγκεκριμένες ανάγκες του, διασφαλίζοντας ότι θα λάβει τη φροντίδα που ταιριάζει καλύτερα στην υφή και τα χαρακτηριστικά του τριχώματός του.

Ας δούμε μερικούς χαρακτηριστικούς τύπους τριχώματος και πως μπορούμε να τους περιποιούμαστε με τον καλύτερο τρόπο.

 

Τα χαρακτηριστικά διαφόρων τύπων Τριχώματος Σκύλου και σχετικές Συμβουλές Φροντίδας

 

ΚΟΝΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ | Χαρακτηριστικές φυλές με κοντό τρίχωμα: Μπόξερ (Boxer), Δαλματίας (Dalmatian), Μπουλντόγκ (Bulldog), Λαμπραντόρ Ριτρίβερ (Labrador Retriever).

Εμφάνιση: Κοντές, λείες τρίχες που ακουμπούν κοντά στο σώμα με ελάχιστο εσωτερικό χνούδι (απαλές μικρότερες τρίχες).  

Κοντινή λήψη σκύλου με κοντό, μπεζ τρίχωμα.

Πως θα το αναγνωρίσετε: Περάστε το χέρι σας πάνω από το τρίχωμα – είναι λείο και δεν έχει πολύ πάχος ή μήκος. Εάν ο σκύλος δεν έχει λουστεί για καιρό, μπορεί να νιώσετε ένα ελαφρώς λιπαρό φιλμ που είναι αποτέλεσμα των φυσικών ελαίων (σμήγμα) που έχουν καλύψει τις τρίχες. Τα κοντά τριχώματα μαδούν αρκετά και αποβάλουν τις νεκρές τρίχες ανά περιόδους μεταξύ κάθε 2 έως 12 εβδομάδες ανάλογα με το κλίμα. Θα παρατηρήσετε πιο έντονη αποβολή τους θερμότερους μήνες (άνοιξη -καλοκαίρι).

Καλλωπισμός: Τα κοντά τριχώματα δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις στον καλλωπισμό τους. Το τακτικό βούρτσισμα με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων τριχών και διατηρεί το τρίχωμα λαμπερό. Το μπάνιο μπορεί να γίνει όταν χρειάζεται και η συχνότητα εξαρτάται από τον τρόπο ζωής τους και την κατάσταση του τριχώματος και του δέρματος. Ένα υψηλής ποιότητας σαμπουάν σκύλων για όλους τους τύπους τριχώματος, θα κάνει θαυμάσια δουλειά στον καθαρισμό του, και το σκυλάκι σας θα μυρίζει φρεσκάδα και καθαριότητα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που αποβάλουν το τρίχωμά τους, ένα σαμπουάν σκύλου που βοηθάει στο βούρτσισμα μπορεί να κάνει θαύματα απελευθερώνοντας τις νεκρές τρίχες που έχουν εγκλωβιστεί στο τρίχωμα τους ή πετούν παντού στο σπίτι σας.

Εάν το σκυλάκι σας έχει ευαίσθητο ή ατοπικό δέρμα, επιλέξτε το Top Dog Baby Powder ή το Innocence Puppy Care 2σε1 που θα βρείτε στο hugalia.com/el,  ή αν τείνει να έχει υπερβολική παραγωγή σμήγματος με αποτέλεσμα να είναι λιπαρό και πιθανά να μυρίζει, προτιμήστε το Top Dog Derma Equilibrium ή το Top Dog Green Clay Shampoo.

 

ΜΑΚΡΥ ΤΡΙΧΩΜΑ | Χαρακτηριστικές φυλές με εμφανώς μακρύ τρίχωμα: Γιορκσάιρ Τεριέ (Yorkshire Terrier), Αφγανικό Λαγωνικό (Afghan Hound,) Σιχ Τσου (Shih Tzu), Μαλτέζ, Λάσα Άπσο (Lhasa Apso)

Κοντινό σκύλου με μακρύ τρίχωμα

Εμφάνιση: Μακριές τρίχες που πέφτουν απαλά και καλύπτουν ολόκληρο το σώμα. Με τραγανή ή  μεταξένια υφή.

Πως θα το αναγνωρίσετε: Παρατηρήστε το μήκος της τρίχας – εκτείνεται πολύ κάτω από το σώμα του σκύλου και καθώς κινείται το τρίχωμά του ανεμίζει πίσω του.

Καλλωπισμός: Τα μακριά τριχώματα συνήθως δεν μαδούν τόσο, αλλά απαιτούν βούρτσισμα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ή ακόμα και καθημερινά για να αποφευχθούν μπερδέματα, κόμποι και τζίβες. Είναι πιο επιρρεπή στη συσσώρευση βρωμιάς, επομένως το τακτικό μπάνιο βοηθά στη διατήρηση της καθαριότητας. Το τριμάρισμα των τριχών γύρω από τα μάτια, τα αυτιά, τα πόδια και την περιοχή γύρω από τον ποπό είναι απαραίτητο για την υγιεινή.

Υπάρχουν σαμπουάν για σκύλους και συμπληρωματικά προϊόντα conditioning που βοηθούν το μακρύ τρίχωμα να είναι και να δείχνει αέρινο και δίνουν στην τρίχα ελαστικότητα και δύναμη. Συνιστούμε να δοκιμάσετε τη μάσκα Top Dog Leave In για να διατηρήσετε τη δύναμη της τρίχας και να κάνετε το καθημερινό βούρτσισμα εύκολο για εσάς και τον σκύλο, ή/και το Top Dog Miracle Detangler που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τους κόμπους μακριά.

 

ΔΙΠΛΟ ΤΡΙΧΩΜΑ | Χαρακτηριστικές φυλές με διπλό τρίχωμα: Σιβηρικό Χάσκι (Siberian Husky), Γκόλντεν Ριτρίβερ (Golden Retriever), Γερμανικό Ποιμενικό (German Shepherd), Ακίτα (Akita), Μάλαμουτ Αλάσκας (Alaskan Malamute), Κόργκι (Corgi), Σίμπα Ίνου (Shiba Inu), Σαμογιέντ (Samoyed), Αγιου Βερνάρδου( Saint Bernard).

Εμφάνιση: Παχύ και βελούδινο υπόστρωμα τρίχας, συχνά μαλακό και μονωτικό το οποίο καλύπτεται από ένα πιο τραχύ εξωτερικό στρώμα.

Κοντινό σκύλου με διπλό τρίχωμα

Πως θα το αναγνωρίσετε: Διαχωρίστε το τρίχωμα με τα δάχτυλά σας – θα νιώσετε ένα πυκνό, χνουδωτό υπόστρωμα κοντά στο δέρμα, ενώ το δεύτερο εξωτερικό στρώμα φαίνεται πιο άκαμπτο και επικαλύπτει το υπόστρωμα. Να είστε προετοιμασμένοι για μάδημα όλο το χρόνο που θα γίνεται πιο έντονο κατά την περίοδο αποβολής (συνήθως άνοιξη – καλοκαίρι).

Καλλωπισμός: Τα διπλά τριχώματα χρειάζονται τακτική περιποίηση. Λόγω της φύσης του τριχώματος το τακτικό βούρτσισμα βοηθά στη διαχείριση της τριχόπτωσης, ειδικά κατά τις περιόδους αποβολής και απελευθερώνει τις νεκρές τρίχες που παγιδεύονται στο πυκνό τους τρίχωμα, καθώς και τους κόμπους. Λούστε, όταν χρειάζεται, με σαμπουάν σχεδιασμένο για διπλά τριχώματα καθώς οι μαλακτικές τους φόρμουλες θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση της νεκρής τρίχας και μαζί με το τακτικό βούρτσισμα θα μπορέσετε  να διατηρήσετε ένα υγιές, γεμάτο τρίχωμα που «αναπνέει» σωστά. 

 

ΣΓΟΥΡΟ ΤΡΙΧΩΜΑ | Χαρακτηριστικές φυλές με σγουρό τρίχωμα:  Κανίς ή Πουντλ (Poodle), Μπισόν Φριζέ (Bichon Frise), Χαβανέζ (Havanese), Λαμπραντουντλ (Labradoodle).

Κοντινό σκύλου με σγουρό τρίχωμα

Εμφάνιση: Τρίχωμα με μπούκλες που καλύπτουν το σώμα. Μπορεί να ποικίλλει από σφιχτές μπούκλες έως πιο χαλαρούς κυματισμούς.

Πως θα το αναγνωρίσετε: Περάστε τα δάχτυλά σας μέσα από το τρίχωμα και τραβήξτε απαλά προς τα έξω – θα το δείτε να αναπηδά ξανά σε μπούκλες ή να κυματίζει φυσικά σε σπιράλ.

Καλλωπισμός: Τα σγουρά τριχώματα μαδούν ελάχιστα αλλά απαιτούν τακτικό grooming για να μην δημιουργούνται κόμποι και τζίβες. Βουρτσίστε συχνά με κατάλληλη βούρτσα για σγουρά τριχώματα (pin brush, slicker brush ή χτένα) και διατηρήστε το τρίχωμα καλοχτενισμένο και καθαρό. Λούστε με σαμπουάν κατάλληλα για σγουρό τρίχωμα με μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες που διατηρούν την μπούκλα ανάλαφρη χωρίς βάρος και διευκολύνουν το βούρτσισμα.  Ίσως θα θέλατε να σκεφτείτε να αντλήσετε βοήθεια από ένα σετ προϊόντων ειδικό για σκύλους με σγουρό τρίχωμα, και επίσης από συμπληρωματικά προϊόντα για περιποίηση του τριχώματος και εύκολο βούρτσισμα.

 

"ΣΥΡΜΑΤΕΝΙΟ" ΤΡΙΧΩΜΑ | Χαρακτηριστικές φυλές με συρματένιο τρίχωμα: Border Terrier, Wire Fox Terrier, Airedale Terrier

Εμφάνιση: Τραχιές τρίχες που στέκονται όρθιες από το σώμα με κοντό έως μέτριο μήκος.

Κοντινό Σκύλου με "συρματένιο" τρίχωμα

Πως θα το αναγνωρίσετε: Αγγίξτε το τρίχωμα – θα το αισθανθείτε τραχύ και σκληρό στην αφή.

Καλλωπισμός: Το τρίχωμα αυτό χρειάζεται συχνό χτένισμα (με pin brush ή χτένα) για να μην δημιουργούνται κόμποι ενώ για να διατηρεί τη φόρμα αλλά και να απαλλάσσεται από την νεκρή τρίχα χρειάζεται ιδανικά stripping με το χέρι. Το stripping γίνεται συνήθως από επαγγελματίες κομμωτές κατοικιδίων αλλά με λίγη προσπάθεια μπορείτε να μάθετε να το κάνετε και εσείς στο σπίτι για να διατηρείτε την υγεία του τριχώματος τους μεταξύ των καλλωπισμών.

 

ΛΕΙΟ ΤΡΙΧΩΜΑ | Χαρακτηριστικές φυλές με λείο τρίχωμα: Βίζλα (Visla), Βαϊμαράνερ (Weimaraner), Πόιντερ (Pointer), Μεγάλος Δανός (Great Dane).  

Κοντινό σκύλου με λείο τρίχωμα

Εμφάνιση: Κοντό, γυαλιστερό και πολύ λείο τρίχωμα που ακουμπά κοντά στο σώμα.

Πως θα το αναγνωρίσετε: Νιώστε το τρίχωμα –  ή αίσθηση είναι απαλή, σχεδόν μεταξένια και με γυαλάδα.

Καλλωπισμός: Τα λεία τριχώματα έχουν σχετικά εύκολο grooming. Βουρτσίστε περιστασιακά για να αφαιρέσετε τις νεκρές τρίχες και να διατηρήσετε το τρίχωμα γυαλιστερό. Το μπάνιο μπορεί να γίνεται με τυπική συχνότητα ανά 4-6 εβδομάδες εφόσον δεν συντρέχει λόγος για συχνότερα. Οι σκύλοι με λείο τρίχωμα τείνουν να είναι καφέ, μαύροι ή γκρι συνεπώς η χρήση σαμπουάν σκύλων ειδικά για τριχώματα με χρώμα θα εξασφαλίσει τόσο την καθαριότητα όσο και το απίθανο χρώμα τους.

 

Συνδυασμοί των τύπων Τριχώματος Σκύλου

Οι τύποι τριχώματος που περιγράφονται παραπάνω είναι απλώς μια επισκόπηση ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών και μπορεί να διαφέρουν για κάθε σκύλο ακόμα και ανάμεσα σε αδέλφια. Σε πολλές περιπτώσεις θα βρείτε συνδυασμούς των παραπάνω είτε σε ολόκληρο το σώμα είτε σε μέρος του σώματος τους. Εξαρτάται από τα γονίδια και άλλους παράγοντες όπως το κλίμα. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρατηρητικότητά σας και τη συμβουλή ειδικών και να καθορίσετε τι είδους περιποίηση χρειάζεται ο «μούργος» σας.

Θυμηθείτε, κάθε σκύλος είναι μοναδικός και οι συγκεκριμένες ανάγκες περιποίησης του μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες όπως το επίπεδο δραστηριότητας, τον τρόπο ζωής και τη συνολική του υγεία. Η τακτική περιποίηση όχι μόνο κάνει το σκυλί σας να δείχνει καλύτερα, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά στη συνολική του υγεία, ευεξία και άνεση.

Ναι, σωστά!  όπως τα λένε οι άνθρωποι μας πρέπει να’ ναι. Εμείς.. είπαμε, απλώς τρίχες που καμιά φορά μυρίζουν σα γαριδάκια..😊

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

  • 8 Hacks to make Dog Bath time easier, and reduce dog's fears of it!

    8 Hacks για άφοβο (για τον σκύλο!) και εύκολο Μ...

    Πως να κάνετε το μπάνιο του σκύλου ευκολότερο (για εσάς και τον σκύλο!), μειώνοντας τον σχετικό φόβο του. 'Η, πως μπορούμε να κάνουμε το πλύσιμο στο σπίτι, μια ευχάριστη ρουτίνα.

    8 Hacks για άφοβο (για τον σκύλο!) και εύκολο Μ...

    Πως να κάνετε το μπάνιο του σκύλου ευκολότερο (για εσάς και τον σκύλο!), μειώνοντας τον σχετικό φόβο του. 'Η, πως μπορούμε να κάνουμε το πλύσιμο στο σπίτι, μια ευχάριστη ρουτίνα.

  • Why Dog Shampoos matter?

    Γιατί η χρήση μόνο σαμπουάν σχεδιασμένων για σκ...

    Πώς να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του τριχώματος και του δέρματος του σκύλου, χρησιμοποιώντας μόνο καθαριστικά ειδικά σχεδιασμένα για κατοικίδια. Γράφει ο Νούντλ, το πνευματώδες Κανίς και μέλος...

    Γιατί η χρήση μόνο σαμπουάν σχεδιασμένων για σκ...

    Πώς να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του τριχώματος και του δέρματος του σκύλου, χρησιμοποιώντας μόνο καθαριστικά ειδικά σχεδιασμένα για κατοικίδια. Γράφει ο Νούντλ, το πνευματώδες Κανίς και μέλος...

  • Multiple dogs of different type standing next to each other, with a bright purple/pink background

    Τι τύπο τριχώματος έχει ο σκύλος μου;

    Βρείτε τον τύπο τριχώματος του σκύλου σας και πώς να το περιποιηθείτε και να το φροντίσετε. Όπως λέει η Στέλλα, το αυθάδικο Γιόρκι και μέλος της ομάδας Bloggers "Huggalistas": "Για εμάς τους...

    Τι τύπο τριχώματος έχει ο σκύλος μου;

    Βρείτε τον τύπο τριχώματος του σκύλου σας και πώς να το περιποιηθείτε και να το φροντίσετε. Όπως λέει η Στέλλα, το αυθάδικο Γιόρκι και μέλος της ομάδας Bloggers "Huggalistas": "Για εμάς τους...

  • Brown dog lying on a bed

    8 Λόγοι που κάνουν το τακτικό Grooming Σκύλου σ...

    Γράφει η Ρούμπι και η ανθρώπινη μαμά της: "Ο καλλωπισμός σκύλων δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Επενδύοντας λίγο χρόνο και με τα κατάλληλα εργαλεία και προϊόντα Περιποίησης Σκύλων για οικιακή...

    8 Λόγοι που κάνουν το τακτικό Grooming Σκύλου σ...

    Γράφει η Ρούμπι και η ανθρώπινη μαμά της: "Ο καλλωπισμός σκύλων δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Επενδύοντας λίγο χρόνο και με τα κατάλληλα εργαλεία και προϊόντα Περιποίησης Σκύλων για οικιακή...

1 από 4